BIOLOGY

BIOLOGY  

  1. Viruses are regarded as non- living because they (A) can neither reproduce asexually nor sexually (B) cannot survive in their respective environments (C) do not possesses characteristics that can be transmitted from one generation to the next (D) can neither respire nor excrete
  2. Which of the following pairs are fully adapted to terrestrial life (A) ferns and algae (B) ferns and mosses (C) bryophytes and flowering plants (D) flowering plants and confers
  3. Which of these animals is radilly symmetrical? (A) squid (B) hydra (C) snail (D) cockroach
  4. Which of the following has cones? (A) angiosperm (B) gymnosperm (C) ptridophyte (D) bryophyte
  5. Foe effective functioning of a bird’s quill feather, hook fit on the ridges of the (A) vane (B) rachis (C) barbules (D) barbs
  6. Multinucleate body without internal cell boundaries is characterized of (A) bryophytes (B) fungi (C) algae (D) gymnosperm
  7. Double fertilization is a unique feature of (A) angiosperms (B) bryophytes (C) petridophytes (D) algae
  8. Which of the following phyla have members with both internal and external segmentation? (A) platyhelminthes (B) nematode (C) annelid (C) mollusca
  9. Mineral salts can be absorbed into the roots by (A) osmosis only (B) osmosis and diffusion (C) diffusion and active transport (D) imbibition only
  10. Which if the following is a common characteristics of crustaceans? (A) possession of a pair of antennae (B) possession of two pairs of antennae (C) each segment has a pair of walking legs (D) four pairs of walking legs on the cephalothroax
  11. The flow of air and water in or out of the mesophyll layer of a leaf is controlled by the (A) stomata (B) lenticles (C) air space (D) guard cells
  12. Fungi are heterotrophic because they (A) have no leave (B) lack roots (C) are filamentous (D) lack chlorophyll
  13. The major site of photosynthesis in the leaf is the (A) palisade parenchyma (B) mesophyll parenchyma (C) upper epidermis (D) lower epidermis
  14. 5cm3 dilute sodium hydroxide solution and 5cm3 one percent copper sulphate solution are added to a sodium of food specimen. The purple colour which is observed shows the presence of (A) glucose (B) starch (c) fat (d) protein.
  15. The blood vessel which carries blood from the alimentary canal to the liver (A) hepatic artery (B)hepatic vein (C)  hepatic portal vein (D) mesenteric artery.
  16. The end product of glycolysis in plant and animals is (A) pyruvic acid (B) citric acid (C) aspartic acid (D) malic acid.
  17. During respiration, air circulate round plant tissue via the (A) lenticels (B) stomata (C) guard cell (D) intercellular spaces.
  18. The excretory structure in the earthworm is the (A) malpighian tubule (B) flame cell (C) nephridium (D) kindey.
  19. During the bending of arm, the biceps muscle (A) contracts and the triceps muscle relaxes (B) relaxes and the triceps muscle contracts (C) and the triceps muscle contract (D) and the triceps muscle relax.
  20. When a healthy shoot of a flowering plant is illuminated from one side, auxins, accumulate on the (A) non illuminated side the shoot (B) illuminated side of the shoot (C) upper side of the shoot. (D) lower side of the shoot.
  21. In a population study using the transect method, a student is likely to record the highest number of species in (A) a tropical rain forest (B) a guinea savanna (C) a sahel savanna (D) an estuarine
  22. In his theory of evolution, Dawin implied that (A) the struggle for existence among living organisms is sporadic (B) the most successful organisms are those that best adapt to their environment (C) organs of the body which are not regularly used by an organism will disappear. (D) any traits acquired by an organisms during its lifetime can passed on to its offspring.
  23. The carnassials teeth of a carnivorous animal consist of the (A) last upper premolar and the first lower molar (B) last upper molar and the last lower molar (C) first upper premolar and the lower molar (D) first upper molar and the first lower molar
  24. A feature of the castle systems of bees and termites is that (A) the workers are sterile (B) the kings are bigger than the queens (C) only the workers perform duties (D) nuptial flight is performed by all members
  25. The structure that is common in the ebreyos of mammals, amphibians, birds, fishes and reptiles and which is an evidence of their common ancestry is the (A) eye (B) chorion (C) allantois (D) gillslits
  26. Which of these statements is not true insects? (A) they are anthropods (B) their body is divided into three distinct regions (C) their thorax comprises three segments, only two of which bear a pair of appendeges each (D) respiration is by means of trachea (E) they undergo metamorphosis
  27. When a operculate fish breathes it takes in water through the (A) mouth and passes it out through the same way (B) mouth and passes it our through the operculum (C) operculum and passes it through the mouth (D) operculum and passes it out through the nostrils (E) nostrils and passes it out through the operculum
  28. Which if the following tissues are made if dead cells? (A) meristermatic (B) xylem vessels (C) cambium (D) mesophyll (E) palisade
  29. External ears of mammals consist of (A) pinna and tympanum (B) pinna only (C) auditory meatus only (D) auditory meatus and pinna (E) auditory meatus and tympanum
  30. Any dry fruit can break into several parts each containing one see is a (A) capsule (B) aggregate fruit (C) legume (D) schizocarp (E) follicle
  31. Which of the following is a feature of the population pyramid of a developing country (A) low death (B) short lifespan (C) long life span (D) low birth rate
  32. The interaction of a community of organisms with its abiotic environment constitutes (A) an ecosystem (B) a microhabitat (C) a niche (D) a food chain
  33. The vector of the malaria parasite is a (A)male Cules mosquito (B) female Culex mosquito (C) female Aedes mosquito (D) female Anopheles mosquito
  34. Which of the following instruments is used to measure relative humidity (A) hygrometer (B) anemometer (C) hydrometer (D) thermometer
  35. Exo-erythrocytic phase of the life cycle of malaria parasite occurs in the (A) malphigian tubles of mosquito

(B) brain of humans (C) liver of humans (D) reticulodothelial cells of humans

  1. The hygrometer is used for measuring (A) relative humidity (B) specific gravity (C) rainfall (D) salinity
  2. The distribution of plants in a rain forest is governed mainly by (A) vegetation (B) soil types (C) amount of sunlight (D) rainfall pattern.
  3. Both recessive and dominant characters are found (A) on different chromosomes in the cell (B) at the same locus of a homologous chromosome (C) at different loci of a homologous chromosome (D) on the same chromatid in a chromosome.
  4. The probability of a baby being a boy or a girl depends on the contribution of the (A) father’s sex cell (B) father’s somatic chromosome (C) mother’s sex cell (D) mother’s x- chromosome
  5. Which of the following statements is true of blood groups and blood transfusion (A) group O is the universal recipient (B) group A can donate to group A only (C) group AB is the universal recipient (D) group B can donate to group B only
  6. Which of ht following is likely to encourage inbreeding in plants (A) dioecious (B) Prontradrous (C) monoecious (D) hermaphrodite
  7. A tall plant crossed with a dwarf one produces offspring of which half are tall and half are dwarf. What are the genotype of the parents? (A) TT, TT (B) Tt, tt (C) TT tt (D) Tt Tt
  8. In man ability to roll the tongue is a variation classified as (A) anatomical (B) physiological (C) structural (D) morphological
  9. Darwin is considered the first scientist who correctly explained the theory of (A) special creation (B) spontaneous generation (C) use and disuse (D) organic evolution
  10. The stem of a typical aquatic plant usually has many (A) air cavities (B) intercellular space (C) water cavities (D) water-conducting cells.
  11. The slender, long and slightly curved beak of the sun-bird is an adaptation for feeding on (A) nectar (B) small seeds (C) big seeds (D) insects.
  12. Sacale on reptiles are a feature for (A) conserving water (B) conserving food (C) protecting the skin (D) locomotion.
  13. The colour of the ventral surface of a fish is lighter than that of the dorsal. This mainly (A) an adaptation for movement (B) an adaptation for camouflage (C) for attracting mates (D) for regulating body temperature.

The least evidence in support of the theory of evolution is provided by the study of (A) anatomy (B) ecology (C) geology (D) embryology. 29D

  1. From which group of animals are the mammals generally believed to have most recently evolved? (A) reptile (B) fishes (C) amphibian (D) birds.  

ANSWERS

1 D 14D 31A 46A
2D 15C 32A 47B
3B 16A 33D 48B
4B 17D 34A 49B
5C 18C 35C 50B
6B 19A 36A
7A 20A 37D
8C 21A 38B
9C 22B 39A
10B 23A 40C
11C 24A 41A
12D 25D 42A
13A 26C 43A
27B 44A
28B 45A