GOVERNMENT

GOVERNMENT

  1. Government as an institution of the state means the (A) Method of organizing parties and pressure groups

(B) Process of decision-making in a society (C) Methods of resolution of conflicts among people (D) Structures and decision-making in a society (E) Method of recruiting political leaders

  1. Which of the following comprise the president, the ministers, the civil servant and the police? The A. Armed Forces B. judiciary C. legislature D. Executive E. council of state.
  2. The ability of leaders to make and enforce decisions in state is called A. Sovereignty B. political power C. Socialization D. Legitimacy E. Democratic process.
  3. Fundamental human rights are entrenched in the constitution of the a state in order to A. encourage unlimited freedom B. Enable the court to punish offenders C. restrict the liberty of citizens D. make the government popular E. guarantee the liberty of citizens.
  4. The main objective of pressure group is to A. fund election campaigns B. change the government by violet means C. influence government policies D. change the manifestoes of all political parties E. form the government.
  5. An electoral college refers to a(A) training school for electoral officer (B) medium of indirect election (C) means of educating the electorate (D) place where public opinion is formed (E) process by which party leaders acquire knowledge.
  6. Which of the following is a result of nationalist activities in French West Africa? (A) indigenat (B) free trade (C) negritude (D) direct rule (E) the loi cadre.
  7. The principal for sharing the wealth of a nation among the different level of government is called (A) delegated legislation (B) revenue allocation (C) bicameralism (D) checks and balances (E) taxation.
  8. Nigeria belongs to all the following international organization except the (A) organization of African unity (OAU) (B) united nation organization (UNO) (C) north Atlantic treaty organization (NATO) (D) organization of petroleum exporting countries (OPEC) (E) economics community of West African state (ECOWAS).
  9. Which of the following countries is a permanent member of the Security Council? (A) India (B) Canada (C) China (D) Korea (E) Italy
  10. Which of the following is a feature of communism? (A) Common ownership of means production (B) Dictatorship of the bourgeoisie (C) Class struggle (D) Individual ownership of property (E) Adoption of multi-party system
  11. Concurrent list in a federal constitution contains issues within the legislative powers of the (A) Army and Local Government (B) Federal and local councils (C) Police and legislature (D) Federal and state government (E) President and the Chief Justice
  12. A system where at least two levels of government derive their powers from the constitution is called (A) Unitary (B) cabinet (C) federal (D) presidential (E) communist
  13. The legislature of a federal system of government is usually (A) Unicameral (B) multicameral (C) bicameral (D) rigid (E) flexible
  14. A state is said to unitary if it (A) has a rigid constitution (B) is organize under a single government (C) is headed by a prime minister (D) under a military rule (E) unites its people
  15. Collective responsibility implies that every member of cabinet (A) is responsible to the head of state (B) obeys the prime minister without question (C) may support or oppose the decision made by the cabinet (D) take the credit or blame made by the cabinet (E) must support the legislature at question time
  16. A constitution that requires a complex procedure for the amendment of it provision is described as (A) unwritten (B) flexible (C) classified (D) rigid (E) unitary
  17. Liberal democracy thrives best in a (A) fascist system (B) multi-party system (C) frudal system (D) oneparty system (E) communist system
  18. Presidential system of government allows the (A) the president to be member a member of the legislature (B) executive to be members of the legislature (C) Judiciary to be part of the executive (D) president to dismiss members of the legislature (E) president to select ministers from outside the legislature
  19. One major disadvantages of two-party system is that (A) choice of political association is limited (B) choice of party candidate is without limit (C) political education is for party members only (D) party leaders are allowed to contest election (E) franchise is usually restricted to the property owners
  20. Which of the following countries has an unwritten constitution (A) Ghana (B) Nigeria (C) Canada (D) Britain (E) S.A
  21. The Commission for meditation, Conciliation and Arbitration is an organ of the (A) ECOWAS (B) OAU (C) Common wealth (D) UNESCO (E) OPEC.
  22. The political party that controlled the federal government during the second Republic in Nigeria was the. (A) Nigerian Advance Party (NAP) (B) Unity Party of Nigeria (UPN). (C) Great Nigeria People’s Party (GNPP). (D) Nigeria People’s Party (NPP) (E) National Party of Nigeria (NPN).
  23. One of the major functions of the Emir in the Hausa- Fulani traditional political system was to A. Organize the people for communal worship only. (B) Interpret all laws. (C) Influence elections in his emirate. (D) Levy, collect and spend taxes. (E) Lead the army to wars.
  24. After the 1959 Elections in Nigeria, a coalition government was formed at the centre by the (A) Northern People’s Action Group and Northern Elements Progressive Union. (B) National Council of Nigerian Citizens and Action Group. (C) Action Group and Northern Elements Progressive Union. (D) National Council of Nigerian Citizens.
  25. Who among the following nationalists founded the first political party in Nigeria? (A) Nnamdi Azikiwe (B) Obafemi Awolowo (C) Samuel Akinsanya (C) Herbert Macaulay (E) Tafawa Balewa
  26. One of the reasons for the establishment of a public corporation is to (A) Undertake projects that require huge sums of money. (B) Make profit for the government. (C) Provide funds for the maintenance of political associations (D) Compete with local governments in the provision of social services. (E) Serve as agents of multi-national companies.
  27. The policy-making powers in a public corporation are vested in the (A) Managing Director (B) Minister of industries (C) Chairman of public service Commission. (D) Board of Directors (E) Trade Unions.
  28. The formation and implementation of policies are the major duties of the (A) police (B) judiciary (C) executive (D) legislature
  29. Public opinion enable a government to (A) influence the public (B) suppress its opponents (C) cut down the cost of governing (D) know the feeling of the masses.
  30. The headquarters of the economic community of west African states’ (ECOWAS) fund for cooperation, compensation and development is located in (A) Lome (B Lagos (C) Accra (D) Dakar
  31. Which of the following is a duty of a good citizen (A) Paying tax regularly (B) Must assist the poor (C) Should challenge the law of the land (D) Must join the law enforcement agents.
  32. Delegated legislation is necessary because it (A) help to promote dictatorship (B) prevent even development (C) is useful in times of emergency (D) give a lot of power to the president
  33. The geographical unit into which a country is divided for the purpose of election is called (A) state (B) constituencies (C) polling area (D) country council
  34. In a unitary state, government powers are concentrated at the (A) component (B) local level (C) centre (D) region
  35. Local authorities are established to (A) bring government nearer to the people (B) give more powers to the traditional rulers (C) make people less loyal to the central government (D) make central government interfere in local affair
  36. Which of the following was not a reason for the adoption of indirect rule in British West African territories?

(A) the chiefs approve of it (B) administrative officers were in short supply (C) there was insufficient funding (D) the traditional rulers commanded respect among their subject

  1. The primary objective of the United Nations Organization (U.N.O) is to (A) stop aggression (B) help poor countries (C) fight against injustice (D) promote world peace
  2. Constitutionalism implies that (A) citizens should read the constitution always (B) leaders should ignore the dictates of constitution (C) citizens should challenge the provisions of constitution (D) leaders should act according to the stipulation of constitution  
  3. As a political ideology, communism seeks to (A) accumulate capital in the end of a few (B) accommodate division of citizens into classes (C) eliminate all form of socio-economic inequalities (D) create economic opportunities for profit making
  4. The major feature of feature of the constitutions in British West African Colonies in the 1920s was the (A) abolition of the local government (B) introduction of the elective principle (C) introduction of council of elders (D) introduction of Universal Adult Suffrage
  5. The system of administration adopted by the British to Crown colonies in west Africa was (A) direct rule (B) democratic (C) assimilation (D) association
  6. The development of nationalist movement was late in French Africa because of the (A) Second World war (B) indirect rule system (C) Assimilation policy (D) Obnoxious land laws.
  7. Which of the following factors necessitates the adoption of federalism in state? (A) Fear of one ethnic group dominating the other (B) Adoption of a written constitution (C) Availability of natural resources (D) Encouragement of secession.
  8. The foreign policy of a country is influenced by all the following factors except (A) size of the country (B) leadership style (C) educational system (D) economic system
  9. The organ of government which are normally fused in a military regime are the (A) civil service and the judiciary (B) legislature and the executive (C) executives and civil service (D) judiciary and the legislature
  10. The first West African to become the Secretary-General of the Commonwealth (A) Ibrahim Gambari (B) Abbas Bundu (C) Emeka Anyaoku (D) Diallo Telli
  11. The prmary objective of the Economic Community of West African States (ECOWAS) is to (A) prevent crimes in West Africa (B) promote the socio-economic development of member states. (C) control pollution and environmental degradation (D) promotes universal human rights
  12. Promotional pressure group usually cater for the interest of (A) All workers (B) the general public (C) nonmembers only (D) all professional bodies
  13. The institution through which the government discharge responsibilities is known as (A) organ (B) pressure group (C) political parties (D) National Assembly

 

ANSWERS

1. D 11. A 21. D 31. A 41. B
2. D 12. D 22. B 32. A 42. D
3. A 13. C 23. E 33. C 43. C
4. E 14. C 24. B 34. B 44. A
5. C 15. B 25. E 35. C 45. A
6. B 16. D 26. D 36. A 46. B
7. A 17. A  27.A   D 37.A 47. C
8. B 18. B 28. D 38. D 48. B
9. C 19. E 29. C 39. D 49. D
10. C 20. A 30. A 40. C 50. A