PHYSICS 

PHYSICS  

  1. Which question paper type of Physics is given to you? (A) Type F (B) Type E (C) Type L (D) Type S
  2. What is the least possible error encountered when taking measurement with a meter rule? (A) 0.1mm (B) 1.0mm (C) 0.5mm (D) 0.2mm
  1. A quantity which requires magnitude and direction to be specified is (A) temperature (B) distance (C) displacement (D) mass
  2. Electrical potential II. Torque III. Kinetic energy IV. Momentum. Which of the quantities listed above are vectors? (A) II and IV (B) I and II (C) I and III (D) II and III
  3. Which type of motion do the wheels of a moving car undergo? (A) Vibratory and translational motion (B) Random and translational motion (C) Rotational and oscillatory motion (D) Translational and rotational motion
  4. A car accelerates uniformly from rest at 3ms-2, its velocity after travelling a distance of 24m is (A) 12ms-1 (B) 144ms-1 (C) 72ms-1 (D) 36ms-1
  5. Calculate the escape velocity of a satellite launched from the earth’s surface if the radius of the earth is

6.4×106m (A) 25.3kms-1 (B) 4.2kms-1 (C) 4.0kms-1 (D) 11.3kms-1 (g = 10ms-2)

  1. An object of weight 80kg on earth I taken to a planet where the acceleration due to gravity is one-third of its value on earth. The weight of the object on the planet is (A) 48N (B) 12N (C) 27N (D) 36N (g=10ms-1)
  2. One of the conditions necessary for an object to be in equilibrium when acted upon by a number of parallel forces is that the vector sum of the forces is (A) average (B) zero (C) negative (D) positive
  3. What happens when three coplanar non-parallel forces are in equilibrium? (A) Their lines o action are parallel (B) they are represented in magnitude only (C) they are represented in direction only (D) their lines of action meet at a point
  4. An object of mass 20kg is released from a height of 10m above the ground level. The Kinetic energy of the object just before it hits the ground is (A) 200 J (B) 4000J (C) 2000J (D) 500J (g=10ms-2)
  5. The energy in the nucleus of atoms produced heat which can be used to generate (A) Kinetic energy (B) mechanical energy (C) electrical energy (D) potential energy
  6. A machine whose efficiency is 75% is used to lift a load of 100N. calculate the effort put in to the machine if it has a velocity ratio of 4 (A) 343.32N (B) 233.33N (C) 333.33N (D) 334.33N
  7. A wheel and axles is used to raise a load whose weight is 800N when an effort of 250N is applied. Id the radii of the wheel and axle are 800mm and 200mm respectively, the efficiency of the machine is (A) 90% (B) 80% (C) 85% (D) 87%
  8. A force of 500N is applied to a steel wire of cross sectional area 0.2m2, the tensile stress is (A) 2.5 x 104Nm2 (B) 1.0 x 102Nm-2 (C) 1.0 x 103Nm-2 (D) 2.5 x 103Nm-2
  9. A satellite moves in a circular orbit of radius 4R round the earth. The acceleration of the satellite in terms of g is (A) 4/g (B) g/4 (C) g/16 (D) 16/g
  10. Calculate the inductance of a coil of resistance 30 connected to a 100V a.c source, if the coil draws an r.m.s current of 2A (A) 1.25H (B)2.50H (c) 0.60H (D) 0.04H
  11. What force has to be exerted on a mass 60kg to give it an acceleration of 10ms-2 vertically upwards? [g=10ms-2] (A) 600N (B) 1200N (C) 400N (D) 300N
  12. A satellite revolving around the earth is kept on its orbit by (A) Centrifungal forces only (B) Centripetal forces only (C) Centripetal and frictional forces (D) Centripetal and centrifungi force
  13. The efficiency of a machine is 70%. Calculate the work done using this machine to raise a load of 10kg through a vertical height of 2.0m.[g = 10ms-2] (A) 2000J (B) 3000J (C) 1500J (D) 1000J
  14. Which of the following statements is not true about atoms? (A) an atom is made up of and a number of electrons (B) the mass of an atom is concentrated in the nucleus (C) atoms of different elements have different atomic weights (D) atoms of all elements are identical
  15. A current of 20A flows through a cable whose resistance is 5Ω. Calculate the electric power dissipated (A) 2 x 103W (B) 2 x 104W (C) 1 x 103W (D) 1 x 102W
  16. Calculate the temperature of 6 moles of an ideal gas at a pressure of 7.6 x 106Nm-2 with a volume of 10-3 m3. [R = 8.3jmol-1K-1] (A) 1850C (B) 2010C (C) 1530C (D) 1260C
  17. A piece of cork floats in water because (A) the upthrust on it when completely immersed in water is greater than the weight in air (B) the surface of the water acts like an elastic skin. (C) the upthrust on it when completely immersed in water in equal to its weight in air (D) there is no upthrust on it is completely immersed in water
  18. A block of aluminum of mass m is heated electrically by 25W heater. If the temperature rises by 100C in 5 minutes. Calculate the heat capacity of the aluminum (A) 750JK-1 (B) 1250JK-1 (C) 15JK-1 (D) 50JK-1
  19. Which of the following does NOT use magnetic effect of current to function? (A) a telephone receiver (B) lead acid accumulator (C) a moving coil galvanometer (D) an electric bell
  20. What are the charge carriers in semiconductors? (A) electrons and holes (B) holes only (C) lon and electrons (D) lon and holes
  21. When a capacitor is charge to 20C on each plate the energy stored by it is 40J, at what charge will it store half of this energy? (A) 10.0C (B) 5.0C (C) 14.4C (D) 20.0C
  22. What is the energy with which an incident light of wave length 10-7m fails on a metal and electrons are emitted? (c=3.0 x 108ms-1; h=6.63 x 10-34Js) (A) 1.99 x 10-18J (B) 1.99 x 10-18J (C) 1.99 x 10-18J (D) 1.99 x 10-20J
  23. Which of the statements true of the law of universal gravitation? (A) any two bodies attract each other with a force which is proportional to the difference of their masses (B) any two bodies attract each other with a force which is inversely proportional to the square of the distance between them (C) any two bodies attract each other with a force which is proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them (D) any two bodies attract each other with a force which is directly proportional to the square of the distance between them (E) any two bodies attract each other with a force which is proportional to the sum of their masses
  24. Which of the following is true of an electrical charge? (A) positive charge means deficit of electrons (B) negative charge means deficit of electrons (C) electric current means movement of electrons (D) all of the above (E) A and B only
  25. Which of the following statements are true in the structure of atoms? (A) the atoms of the different elements differ only in the number of protons and electrons (B) the number of protons equals the number of electrons (C) atoms are constructed according to the plan of our system (D) all of the above (E) A and C only
  26. Which of the following are true of atoms? (A) atoms ate indestructible (B) all atoms of a pure substance, or element, are identical (C) atoms of different substances have different weights (D) all of the above (E) A and B only
  27. Suppose a car, travelling at a uniform speed, sounds it horn at point Y while moving towards X. assuming there is no wind, which of the following observations is correct? (A) the man at point X will receive a lower pitch (B) the driver at point Y will receive a lower pitch (C) the man at point Z will receive a lower pitch (D) the pitch will be the same at points X and Y (E) none of the above
  28. A magnet is similar to a bipolar charged system in that (A) it consist of two opposite poles, the north and south poles (B) the earth’s magnetic field has a south pole near the geographic north pole (C) the force of attraction and repulsion between opposite and between like poles obeys a law identical in form to Coulomb’s law for electrostatic charges (D) A and B only (E) A and C only
  29. In the study of Physics, temperature and heat are often confused with each other. Which of the following statements correctly defines these two elements? (A) Temperature is a measure of the average kinetic energy of molecules of a substance (B) Heat is a measure of the total kinetic energy of the molecules in a system (C) different materials require different amounts of heat to cause a given change in temperature (D) all of the above (E) A and B only
  30. The ice and steam points of a mercury – in glass thermometer of centigrade scale and of uniform bore correspond respectively to 3cm and 19cm lengths of the mercury thread. When the length is 12cm, the temperature is (A) 320C (B) 480C (C) 560C (D) 650C (E) 750C
  31. A vapour is said to be saturated when (A) more molecules retune to the liquid than leave it (B) a dynamic equilibrium exist between the liquid molecules and the vapour molecules at a given temperature (C) the vapour pressure is atmospheric (D) the temperature of the vapour varies (E) all molecules are moving with the same speed
  32. The latent heat of fusion of a substance is the heat required to (A) raise the temperature of unit mass of the substance by 10C (B) maintain unit mass of the substance at constant temperature (C) change unit mass of substance from solid to liquid at constant temperature (D) change unit mass of liquid to vapour at constant temperature (E) raise the temperature of unit mass by 1000C
  33. The following types of waves are all transverses EXCEPT (A) light waves (B) radio waves (C) sound waves (D) surface waves on water (E) X-rays
  34. The principle of the transmissibility of pressure in a fluid at rest in all directions is known as (A) Archimedes principle (B) Flotation Principle (C) Newton’s Law (D) Pascal’s Law (E) Boyle’s Law
  35. When a fixed mass of an ideals gas expands at constant temperature, which property of the gas molecules increases? (A) average number per unit volume (B) average kinetic energy (C) average speed (D) average separation (E) average number of collisions per unit time
  36. Which of the following does NOT describe the image formed by a plane mirror? (A) Erect (B) laterally inverted (C) same distance from mirror as object (D) magnified (E) virtual
  37. If a source of sound is moving, a stationary listener will hear a sound of different frequency. This is called

(A) Doppler effect (B) resonance (C) ultrasound (D) diffraction of sound (E) rarefaction

  1. Which of the following elements are real magnetic materials? (A) Iron, steel and nickel (B) copper, steel and iron (C) lead, iron and brass (D) glass, lead and steel (E) stone, air and iron
  2. An inclined plane of angle, acting as a simple machine, has a velocity ratio (A) SinƟ (B) 1/SinƟ (C) CosƟ (D) 1/CosƟ (E) Cos Ɵ
  3. Heat may be transferred by conduction, convection and radiation. By which of these methods does head travel through vacuum? (A) conduction only (B) convection only (C) radiation only (D) all the three methods (E) none of these methods
  4. Which of the following statements is applicable to a real image formed by a concave mirror? (i) it can be observed on a screen (ii) it is always inverted and in front of the mirror (iii) it only seems to exist (iv) it is formed by the actual converging of rays of light (A) (i), (ii) and (iii) (B) (i), (ii) and (iv) only (C) (i) and (iii) only (D) (i) and (ii) only (E) all four statements
  5. Which of the following is Not an effect that can be produced by an electric current? (A) heat (B) light (C) sound (D) motion (E) none of the above
  6. A cell of emf 2V and internal resistance 1 supplies a current of 0.5 amps to a resistance whose value is (A)

0.5 (B) 1 (C) 2 (D) 2.5 (E) 3

Answers

 1. D 11. C 21. D 31. D 41. D
2. A 12. D 22. A 32. B 42. D
3. C 13. C 23. C 33. C 43. D
4. B 14. B 24. C 34. E 44. A
5. D 15. D 25. A 35. E 45. A
6. C 16. C 26. B 36. D 46. B
7. A 17. C 27. B 37. C 47. C
8. C 18. A 28. C 38. B 48. B
9. B 19. B 29. A 39. C 49. E
10.D 20. B 30. C 40. C 50. E