Use of English

USE OF ENGLISH 

In each of the questions 1 to 9, select the option that best explains the information conveyed in the sentence

  1. Between you and me, I would say that the equipment has outlived its usefulness (A) I believe that the equipment is no longer useful to either of us (B) I believe that the equipment continues to be useful to either you or me (C) my idea of the usefulness of the equipment should remain known only to the two of us (D) My idea of the usefulness of the equipment is shared by both of us.
  2. Emaka wished he had started school early (A) Emaka started school early as he wished (B) Emaka regretted started school early (C) Emaka regretted not starting school early (D) Emaka could have started school early if he had wished
  3. He was between the devil and the deep blue sea (A) He was in danger (B) He was scared (C) He stood between the devil and the sea (D) He was in a dilemma
  4. The boys, who rioted, were suspended by the principal (A) Only some of the boys rioted and they were suspended (B) All the boys rioted and were suspended (C) Many boys rioted and were suspended (D) A few boys rioted and were suspended
  5. Whoever would have thought that he would lose the presidential election? (A)Everyone believed that he would lost the election (B) It was commonly believed that he would win the election (C) He was supposed to lose the election (D) No one believed that he would win the election
  6. It’s wonderful that Musa is already out of hospital (A) The fact that Musa is out of hospital causes great wonder (B) The fact that Musa is out of hospital is a miracle (C) It is surprising that Musa is out of hospital (D) It is very pleasing that Musa is out of hospital
  7. You could have heard the sound if you weren’t sleep. (A) You were not asleep so you heard the sound (B) You were asleep so you did not hear the sound (C) You heard the sound though you were asleep (D) You did not hear the sound though you were not asleep
  8. Had Aminu been a dull student, his failure wouldn’t have surprised anybody (A) Aminu failed and it surprised everybody since he was dull (B) Aminu was not a dull student and so everybody was surprised that he failed (C) Because Aminu was a dull student, everybody was surprised that he failed (D) Aminu had been a dull student, and so nobody (E) When he got to the river he would cross was surprised that he failed
  9. The president of the club said that he would cross the bridge on getting there. (A) He was waiting for an opportunity to take a decision (B) When he got to the river he would build a bridge across it (C) He would take decision at appropriate time. (D) When he got to the river, he would cross at the bridge
  10. His refusal to help us, dealt a death-blow to our plans (A) because he did not help our plans did not materialize (B) He helped and our plans materialized (C) He blew our plans to pieces (D) He supported our plans so it worked.

In each of question 11 to 20, choose the most appropriate option opposite in meaning to the word italics.

  1. It entirely up to you to make a profession of your faith (A) confess your belief (B) turn your faith into a business (C) deny your faith (D) loudly proclaim your religion
  2. He won the election because he was able to carry his people with him (A) alienate his people (B) go out with the people (C) have the support of the people (D) fail to provide the people with transport
  3. They often quarreled before leaving the house but made it up by the time they returned home. (A) added it up (B) reconciled (C) fell out (D) compounded the problem
  4. The effect of rising prices has snowballed considerably (A) risen (B) frozen (C) decreased (D) grown
  5. The economic situation is responsible for recent discord in many families (A) division (B) harmony (C) resourcefulness (D) suffering
  6. The college was worried about Tunji’s garrulous tendencies (A) reticent (B) quarrelsome (C) loquacious (D) outspoken
  7. We have found that cassava is sine qua non item in our industry (A) useful (B) indispensable (C) useless (D) dispensable
  8. Science may be complicated area of learning, but its teaching needs to be demystified (A) simplified (B) twisted (C) made difficult (D) distorted
  9. Surveying the sky in the quiet of the night gives me an ethereal feeling.(A) human (B) earth (C) mundance (D) commonplace
  10. The awareness of mortality has always imposed some restraint on man’s excesses (A) celestially (B) eternity (C) continuity (D) inexistence

In each of questions 21 to 35, choose the option opposite in meaning to the words or phrase in italics.

  1. The usually hostile crowd was captivated by the player’s winsome attitude (A) colourful (B) obnoxious (C) drunken (D) friendly
  2. He gave himself up by his plebeian tastes (A) robust (B) laughable (C) voracious (D) patrician
  3. The reporter made a masterly analysis of the situation (A) a proper (B) an unskillful (C) an indepth (D) a mistaken.
  4. Akpan was able to douse the flames with the new piece of equipment (A) reduce (B) reinforce (C) extinguish (D) ignite
  5. A tentative solution was provided (A) A definitive (B) A provisional (C) An amicable (D) convincing
  6. The notice reads, ‘No cash transactions in this hall’. (A) gainful (B) cheque (C) money (D) business
  7. In our last play, Segun acted the hero (A) assassin (B) villain (C) devil (D) criminal
  8. The main drew a sword as people congregated round him. (A) fled from (B) gathered round (C) praised (D) mobbed
  9. No sooner had he arrived than it started to rain (A) simultaneously (B) seldom (C)just before (D) long before
  10. The police found a conclusive proof of the boy’s guilt (A) a corroborative (B) a consolatory (C) an incriminating (D) a doubtful
  11. He has no reason to have his heart in his mouth (A) be afraid (B) feel guilty (C) be confident (D) think negatively
  12. That little boy has become quite chubby (A) intelligent (B) tall (C) thin (D) huge
  13. The point you have made is quite apt (A) helpful (B) irrelevant (C) illogical (D) insensitive.
  14. The chief said he would use the power inherent in his office to stop the celebration (A) impervious to (B)allotted to (C) unrelated to
  15. The action was premeditated (A) unplanned (B) unnecessary (C) catastrophic (D) uncoordinated.

In each of questions 36 to 38, choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.

  1. Bushes (A) shoes (B) rapes (C) shapes (D) rakes
  2. Character (A) church (B) arch (C) unique (D)charade
  3. Garage (A) gear (B) pressure (C) measure (D) sure

In each of questions 39 to 41, choose the option that has the same vowel sound as the represented by the letter(s) underlined.

  1. Cock (A) cup (B) cope (C) cork (D) cop
  2. Says (A) fierce (B) wet (C) rain (D) dam
  3. Hurt (A) hate (B) hut (C) girl (D) hot

In each of questions 42 to 50, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Each question carries 2 marks.

  1. The court brought out the fact that the elections were not free and fair (A) The court said that the elections were not rigged (B) The court explained that the elections were not marred (C) The court made it clear that the elections were not flawless (D) The court saw that the elections were properly conducted
  2. The computer operator was sacked for incompetence (A) the computer operator was sacked for his foolishness (B) the computer operator was sacked for his laziness (C) the computer operator was sacked for lack of skill (D) the computer operator was sacked for his advice
  3. He was a member of the think tank of the previous administration (A) as an expert, he criticized government (B) he was an expert who gave advice to government (C) he was an expert that government did not listen to (D) as an expert, government must have taken to his advice
  4. In spite of various criticisms, bala sticks to his guns (A) bala always goes out with his guns, ready to kill (B) people do not like bala because he is violent (C) bala is criticized because of his bad behavior towards people (D) bala adheres to his beliefs even when others do not agree with him
  5. Chike plays to the gallery whenever he meets a group of people (A) Chike plays well with people at the gallery (B) Chike seeks cheap popularity (C) Chike shows distrust and hatred to people
  6. He kept a stiff upper lip over the accident (A) He sustained injury on his upper lip (B) He endured the misfortune with courage (C) He could not talk because of the accident (D) His friends deserted him because of the accident
  7. He had travelled the length and breath of Africa (A) He must have travelled to some big cities of Africa (B) He had travelled to many parts of Africa (C) He had travelled to all parts of Africa (D) He had travelled to all the villages and towns of Africa
  8. She wriggled out of her wedding gown (A) She could not take off her gown herself so she was assisted (B) Her dress got torn because of the snake-like pattern (C) No one could have imagined that her dress was so tight (D) it took her some time to remove her close-fitting dress
  9. Visitors who are observant do not outstay their welcome (A) all visitors must be alert so as to know when to leave a place (B) some visitors know when to leave a place so as to make their hosts happy (C) some visitors are unable to know when their hosts do not want them around (D) all visitors, except a few, know when to leave a place.

 

        ANSWERS    
 

 

 

 

 

 

 

  1.    A

2.    C

3.    D

4.    A

5.    B

6.    C

7.    B

8.    B

9.    C

10.A

11.  C

12.  A

13.  C

14.  B

15.  C

16.  A

17.  D

18.  C

19.  B

20.  B

21.  B   

22.  D

23.  B

24.  D

25.  A

26.  B

27.  B

28.  A

29.  C

30.  D

31.  C

32.  C

33.  B

34.  D

35.  A

36.  A

37.  C

38.  C

39.  D

40.  B

41.  C

42.  C

43.  C

44.  B

45.  D

46.  C

47.  B

48.  C

49.  D

50.  A